Bekendmaking gemeente Echt-Susteren in Waekblaad 7 oktober 2004
Dialectbenaming bebouwde komborden
Burgemeester en wethouders zijn voornemens de be­bouwde komborden (plaatsnaam borden) binnen de gemeente te vernieuwen voor uniforme en eigentijdse exemplaren. Tevens wordt op deze borden de dialectbe­naming van de kern weergegeven, welke bijdraagt aan de instandhouding van de Limburgse volkscultuur.
Voor de schrijfwijze van de Limburgse plaatsnamen is 't Veldeke Limburg als uitgangspunt genomen. De Limburgse plaatsnamenlijst van de gemeente Echt-Susteren volgens 't Veldeke ziet er als volgt uit:
Hingen
't Hènge
Schilberg
Sjaelberg
Gebroek
Gebrook
Slek
De Slek
Oud Roosteren
Aw-Kirk
Ophoven
Ophaove
Aasterberg
D'n Aosterberg
St. Joost
Sint-Joeas
Koningsbosch
De Boesj
Spaanshuisken
Spaanshuske
Mariahoop
D'n Deelgaard
Putbroek
Pötbrook
Echterbosch
D'n Echterbós
Nieuwstadt
De Nuujsjtad
Susteren
Zöstere
Heide
De Hei
Dieteren
Deetere
Baakhoven
Baakhaove
Visserweert
Vèsserswaert
Illikhoven
Illekaove
Roosteren
Roostere
Kokkelert
Kókkelaert
Berkelaar
Berkelieër
Echt
Ech
Pey
Pèj
Bewoners van de kern Dieteren hebben tijdens een overleg aangegeven dat ze Dieteren vanuit de historie als Deetere schrijven. Gezien het grote draagvlak is gekozen om in dit geval af te wijken van 't Veldeke spelling. De stichting Klankbordgroep (groot ) Peij heeft de gelegen­heid waargenomen en eveneens gereageerd op de dialect­benaming. De benaming Pej wordt nu geschrijven als Pèj en ook in deze situatie zal worden afgeweken van 't Veldeke spelling.
Heeft u vragen over de dialectbenaming van uw kern, dan kunt u schriftelijk of telefonisch contact opnemen, tot en met 15 oktober 2004, met de heer Rob Walraven, telefoon 0475 - 478 478. Deze informatie is ook op de gemeentelijke web­site te vinden: www.echt-susteren.nl.