Ook heden ruim 60 jaar na het einde van de 2e Wereldoorlog worden we nog steeds geconfronteerd met munitie uit die tijd. Vaak zijn het scherven die hun vernietigende kracht in het verleden hebben uitgeoefend maar af en toe komt er ook nog scherpe munitie tevoorschijn zoals kogels en granaten.
Onderstaand filmpje toont het onschadelijk maken op 21 mei 2007 van een brisantgranaat uit de tweede wereldoorlog.
Zo kwam ik tijdens veldwerkzaamheden mei 2007 terecht op een granaat die nog op scherp stond. Omdat ik vaker een dergelijk projectiel heb ontdekt wist ik natuurlijk wat me te doen stond, namelijk de politie inseinen die op haar beurt de hulp van de EOD inroept. Deze komt dan als ze in de buurt zijn om het projectiel onschadelijk te maken.
De mensen van de EOD zijn opgeleid en getraind in het herkennen en omgaan met deze munitie. Ze zagen direct dat het in dit geval om een 3.7 brisantgranaat van Engelse makelij ging een uiterst gevaarlijk exemplaar dus. Er werd besloten om de granaat ter plaatse onschadelijk te maken nadat eerst een veilige radius rondom het projectiel was gecreerd. Ter plaatse werd een kuil gegraven waarin de granaat werd gelegd, nadat de granaat was voorzien van explosief werd de kuil afgedekt met grond. Daarna werd op veilige afstand de granaat tot ontploffing gebracht.
De scherven die je naderhand vindt zijn vlijmscherp dus beter ook hier van afblijven.!!
Een en ander ziet u in onderstaande fotocollectie.
Opruiming granaat te Dieteren |
De granaat wordt voor de veiligheid ingegraven op 1 meter diepte waarna hij op veilige afstand tot ontploffing wordt gebracht. |
De scherven zijn ook nog gevaarlijk omdat er nog restanten springstof op zitten maar bovenal omdat ze vlijmscherp zijn. |
|
Na de ontploffing zien we de krater die ontstaan is, nu dringt pas goed door welke kracht de explosie heeft. |