Opendag melkveehouderij Fuchs




Zaterdag 7 juni open dag melkveebedrijf Fuchs



Op zaterdag 7 juni opent de familie Fuchs de deuren van haar nieuwe melkveestal. Het nieuwe bedrijf dat voorzien is van de meest innovatieve snufjes en waar kwaliteit, comfort en veiligheid voor de koeien centraal staat, is open tussen 11.00 en 17.00 uur. Het bedrijf ligt aan de Schinkelkuildeweg 50 in Papenhoven (gemeente Sittard-Geleen), navigatieadres: Beemdweg 50.

In 1997 werd de familie Fuchs duidelijk dat ze, in het kader van het Grensmaas project, op hun oude locatie nabij de Maas tussen Grevenbicht en Illikhoven, moesten verkassen. De plek moest ruimte maken voor de Maas. Toen de kans voorbij kwam om op de Schinkelkuildeweg, 1,5 kilometer oostelijk van de oude locatie, een nieuw bedrijf te starten, grepen ze die met beide handen aan. Het nieuwe bedrijfscomplex bestaat uit een melkveestal, een jongveestal met loods, een losse opslagloods, een bedrijfswoning en voeropslagen.

Het hele vergunningstraject heeft zes jaar in beslag genomen. Met hulp van de adviseurs van Arvalis waren de vergunningen eind 2012 binnen. Vanaf toen ging het snel. In mei 2013 werd gestart met de bouw, begin 2014 was alles klaar. Op 21 januari werd voor het eerst gemolken op de nieuwe locatie. Arvalis heeft het hele traject, van A tot Z, begeleid.

Dat nieuwe onderkomen biedt plek aan 275 melkkoeien en bijbehorend jongvee en voldoet aan de nieuwste welzijnseisen en kent veel bijzonderheden. De stal heeft een emissiearme vloer waar mestrobots automatisch hun werk doen. De perssappen en vervuild erfwater worden gescheiden opgevangen. De stal kent zelfs een soort ‘klimaatbeheersingssysteem’: De zeilen aan de zijkanten van de stal sluiten automatisch als het te hard waait. De melkstal is compleet afsluitbaar om deze vorstvrij te kunnen houden. Het dak is geïsoleerd.
Door de air-light ventilatienok komt er veel daglicht binnen, zonder dat het heel warm wordt. Het jongvee is ondergebracht in een dwarsopstelling. Voor de hoogdrachtige koeien is er een grote transitieruimte. De melkkoeien worden gemolken in een 36-stand carrousel van het type ‘buitenmelker’. Via de trap naast de carrousel is het kantoor te bereiken. Een computer verzorgt de melkmeting en bepaalt het krachtvoer voor de koeien. Aan het kantoor hangt een balkon vast dat een perfect uitzicht geeft over de veestapel.

Wat misschien nog wel het meest opvalt aan de architectonisch op elkaar afgestemde en mooi landschappelijk ingepaste bedrijfsgebouwen, is de houten gevelbekleding. Het is gemaakt van western red cedar, een houtsoort die veel in Canada en Noord-Amerika wordt gebruikt. Het is ‘vettig’ hout, dat wel verweerd, maar niet wegrot. Ideaal dus voor de gevels. Het geheel is ontworpen door Arvalis Architectuur en Bouwadvies.






Webmaster: info@deetere.nl